Mavi Ladin

Latince adı “Piceo pungens” olan mavi ladin çamgiller ailesindendir. 25-30 santimetreye kadar uzayan mavi ladinler, 1,5 metre yarı çapa sahip olabilirler. Önceleri piramidal, sonraları ise sütunumsu tepe yapar.

Mavi ladin, bulunduğu iklim koşullarına göre farklı renk tonlarına sahip olur. Boz yeşil, mavi, daha parlak mavi tonlarında olabilir.

Sarkık ve ince uzun kozalakları 6-11 santimetre uzunluktadır. Kozakların taze iken görüntüsü yeşilimsi, olgunlaşınca saman sarısı rengindedir. Yaprakları koparıldığında kötü kokar.

Doğal yayılımı, Kuzey Amerika özellikle Utah, Colorado ve Arizona’dır. New Meksiko’da da bulunur. Bu bölgelerde yüksek, karlı ve soğuk yerlerde orman ağacı olarak yetişir. Çok yüksek rakımlara dayanıklıdır. Nemli ve düz toprakları sever. Az yağış alan yerlerde de yetişmekle birlikte büyümesi yavaş olur. Bununla birlikte mavi ladin pekçok toprak türüne uyum sağlar. Kuraklığa ve kirli şehir havasına karşı dayanıklılığı ile bilinir.

Mavi ladin, iğne yapraklılar içinde güzel görünümü ile en çok sevilen türdür.

Ticari olarak da değerlidir. Çelik yoluyla ve aşılama ile çoğaltılır. Tohumla üretimi zordur.

Ülkemizde doğal yetişme koşullarına benzerliği nedeniyle Ankara, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da çok başarıyla büyür. Bu ağaç eksi 45 dereceye kadar dayanıklıdır. Başkent Ankara’da yaşları 70-80’i bulan mavi ladin ağaçları vardır. Bu bölgelerde mavi ladin ağacı gerçek rengi olan boncuk mavisi renge bürünür.Marmara, Ege ve Akdeniz gibi daha ılıman bölgelerde ise bu rengini kaybeder.

Mavi Ladin’in gelişimi başlangıçta yavaştır. Ancak 4-5 yıl sonra gövdeleri yeterli kalınlığa ulaşır. Bu süre içinde fire de verebilir. Olgunluğa eriştikten sonra kayıp verilmesi çok zordur.

Peyzajlarda sıkça kullanılan bu ağaç, yer değiştirmeye karşı da dirençlidir. 5 metreye kadar olan boylarda söküm ve dikim yapılırsa, sorun yaşanmaz.

Mavi ladinin hastalıkları, torbalı hastalığı, adi ladin pas hastalığı ve ladin esmer yaprak hastalığı olarak sıralanabilir.

Ladin örümceği, yeşil gal biti, kırmızı gal biti ve ladin kurdu, mavi ladine zarar veren canlılardır.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis