Washingtonia Filifera

Tropikal görüntülerin akla geldiginde ilk düsünülen bitkilerden olan bu palmiyenin Anavatani Amerika Birlesik Devletlerinin güneybati bölgeleri ve Meksika’nin kuzeyidir. Bitki uzun kolonu andiran görüntüsü ile 13-14 m boy yapar, 3-4,5 m yayilir. Dolgun taci açik yesil renkli yelpazeyi andiran yapraklar tarafindan olusturulmustur. Yaprak saplarinin kenarlari dislidir.

Çiçekleri mumsu görüntüde kremsi beyaz renktedir ve salkim halindedir.

Disi türler bahar sonundan yaza kadar olan zamanda mavimsi siyah renkli kapsül seklinde meyveler üretirler. Meyveleri yenilebilir ama etli kismi o kadar azdir ki meyveyi toplamak için girilen zahmete degmeyebilir. Bitki budama istemez sadece yasli ve soguktan zarar görmüs yapraklarin alinmasi gerekir.

Yetisme istekleri:Isik: Sicaktan hoslandigi gibi ilik yerlerden de hoslanir, dogrudan ve tüm gün günes alabilecegi bir yere dikilmesi uygundur, ama yari gölge yerlerde de yetisebilir.

Çünkü bir müddet sonra uzun boyundan dolayi taci yeterince günes alabilecegi bir boya gelecektir. Su: W. filifera sürekli nemli bir ortam buldugunda çok hizli gelisir. Bitki gençken her hafta ya da iki haftada bir derin sulama yapilmalidir.

Olgun formuna ulastiginda kurakliga daha dayaniklidir, ayda bir defa sulamak yeterlidir. Toprak: Her tür toprakta yetisir. Üretim: Üretim tohumla yapilabilmektedir. Tohumlar ekilmeden önce üzerindeki etli kisim ayrilmalidir.

Peyzaj Mimarlığında Kullanımı

W. filifera’nin en ideal kullanimi şehir içindeki peyzajlardir. Genis ölçekli parklar, yol kenarlari veya refujler ideal yerlerdir. Bitki ev bahçesi veya daha küçük ölçekli peyzaj çalismalarina pek uygun degildir. Çünkü bu ölçekteki alanlar için çok agir bir tekstürü vardir. W. filifera’yi dikerken büyümesi için yeterince yer birakmak gerekir, çünkü gövdesi yaslandikça kalinlasir, taci genisler.

Eski yaprak ve çiçek parçalari temizlendiginde bitki daha ince ve temiz bir görüntüye sahip olabilir. Kislarin çok sert oldugu yillar taci zarar görür ama bitki iklim yumusadiginda kolayca kendini toparlar ve ana gövde tekrar yaprak olusturur.

Tropikal görüntülerin akla geldiginde ilk düsünülen bitkilerden olan bu palmiyenin Anavatani Amerika Birlesik Devletlerinin güneybati bölgeleri ve Meksika’nin kuzeyidir. Bitki uzun kolonu andiran görüntüsü ile 13-14 m boy yapar, 3-4,5 m yayilir. Dolgun taci açik yesil renkli yelpazeyi andiran yapraklar tarafindan olusturulmustur.

Yaprak saplarinin kenarlari dislidir. Çiçekleri mumsu görüntüde kremsi beyaz renktedir ve salkim halindedir. Disi türler bahar sonundan yaza kadar olan zamanda mavimsi siyah renkli kapsül seklinde meyveler üretirler. Meyveleri yenilebilir ama etli kismi o kadar azdir ki meyveyi toplamak için girilen zahmete degmeyebilir.

Bitki budama istemez sadece yasli ve soguktan zarar görmüs yapraklarin alinmasi gerekir.Yetisme istekleri:Isik: Sicaktan hoslandigi gibi ilik yerlerden de hoslanir, dogrudan ve tüm gün günes alabilecegi bir yere dikilmesi uygundur, ama yari gölge yerlerde de yetisebilir.

Çünkü bir müddet sonra uzun boyundan dolayi taci yeterince günes alabilecegi bir boya gelecektir. Su: W. filifera sürekli nemli bir ortam buldugunda çok hizli gelisir. Bitki gençken her hafta ya da iki haftada bir derin sulama yapilmalidir.

Olgun formuna ulastiginda kurakliga daha dayaniklidir, ayda bir defa sulamak yeterlidir. Toprak: Her tür toprakta yetisir.Üretim: Üretim tohumla yapilabilmektedir. Tohumlar ekilmeden önce üzerindeki etli kisim ayrilmalidir. 


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis