Akasya 

Akasya ağacı, Baklagiller familyasından olan, sürekli yeşil yapraklı ve dikenli olan ağaç ya da ağaç türlerine verilen isimdir.

Özellikle Avusturya'da sıcak ılıman ve yarı tropikal yerlerde ekilmeden kendiliğinden oluşan 600 türü kapsar.

Özellikleri

  • Mimosaceae familyasından olan akasyalar sıklıkla ağaç, nadir olarak da ağaççık veya bodur çalı şeklindedir. Yaprak yapıları da farklılık göstermektedir. Kimi yapraklar kışın dökülürken kimisi de yaz-kış yeşil kalmaktadır.
  • Dikenleri vardır bazılarının da yoktur.
  • Yaprakları fazlaca tüylü olup bir çok yaprakçıktan kuruludur. Kimi akasyalarda da tüylü yaprak yerine ince ve uzun flokladlar bulunmaktadır.
  • Yapraklarının sap kısımları uzundur ve geniş bir biçimdedir. Yaprak dizilişleri amaçlı denen biçimdedir. Kulakçık kısımları genellikle dikene değecek biçimdedir.
  • Çiçekleri hoş kokuludur. Çiçekleri çoğu kez sarı olup beyaz ve kırmızı renkte olanları da vardır.
  • Örtü yaprak denen yaprakları çanak ve taç olarak iki kısma ayrılmıştır ve dörder parçalı yapısı vardır. Erciklerinin sayısı çok fazladır. Meyvesi bakla biçimindedir.
  • Akasya sert bir ağaç türüdür. Doku yapısı sıkı ve güçlüdür. Ayrıca esnektir. Yarılma olaylarına karşı oldukça dirençlidir. Darbe almaya ve sürtünme işlemine karşı direnç gösterme eğilimi yüksektir. Marangozlar tarafından rendeleme işlemine tabi tutulması halinde düzgün ve parlak bir zemin oluşturur. Yağlı bir yapıya sahip olduğu için su bazlı boyalarla boyanması biraz güçtür.
  • Genellikle dünya üzerinde tropik ve subtropik bölgelerde yer almaktadır. Bu ağacın ilk tespit  edildiği yer Karolin ve Virjinya sınırındaki ''galleghanv'' dağlarıdır. Bu ağaç cinsini Avrupa'ya ilk yayan kişi '' Jan Ruben'dir''.

Akasya Ağacının Türleri

Acacia Abeileyana F. Muell : Yetiştiği alanda 3 metre kadar uzayabilen, yaz-kış yeşil kalan ağaççık veya çalı durumundadır. Dalları mavimsi boz bir tonda ve tüysüz bir yapıdadır. Yaprak boyları 4-5 cm büyüklükte katlı bir yapıda ve tüysüz bir biçimdedir. Çiçekleri sarı  yuvarlak bir görünümde ve 20-30 çiçekten oluşmuş salkım biçimindedir. Kireci hiç sevmezler. 

Acacia Dealtbata : Ait olduğu memlekette 30 metre kadar yükselebilir. Yaz-kış yeşil ağaç ve ağaççık biçimindedir. Gövde kısmında ve ana dallarına kabuk yapısı düzgün ve açık bir tonda boz renktedir. ılıman bölgelerde de yetişebilir. En çok bilinen ve yetiştirilen akasya cinsidir. Erken dönemde yani ocak-mart aylarında çiçeklerini açmaktadır. Soluk sarı çiçeklerin bir araya gelip bir buket oluşturması ile kendini gösterir. Türkiye'nin kıyı kesimlerinde sıkça rastlanılmaktadır.


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis